Waar ligt Suberge?

Wij bevinden ons ongeveer vier uur onder Parijs, in Midden-Frankrijk, in de Auvergne, vlakbij de Allier (03) en de Creuse (23), in de Puy-de-Dôme (63), in de streek de Combrailles”, rustig gelegen, in de heuvels én aan een uiteinde van een gehuchtje dat hoort bij Bussières-Près-Pionsat.
De Combrailles heeft een heuvelachtig en groen landschap, zowel bebossing als open velden gekenmerkt door varens, en heggen die de percelen scheiden. De riviertjes, meren, de schone lucht, het klimaat en de rustige omgeving maken het compleet om hier elk jaargetijde te kunnen vertoeven. De flora en fauna zijn zeer divers.
Er is voldoende te doen in de omgeving. Op deze pagina bevindt zich een korte impressie van activiteiten op verschillend gebied (meer foto’s onder fotogalerij op deze site). Bij aankomst wordt er per campingplaats een folder verstrekt met verdere handige informatie over o.a. de omgeving. Dit om uw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken.

Uitstapjes

Er zijn nog heel veel meer uitstapjes dan hieronder weergegeven. Wij hebben een ruim aanbod aan folders en brochures om de omgeving te ontdekken, op welk gebied dan ook en voor iedereen wat wils!

Steden

Aubusson
Een stad in het naastgelegen departement Creuse (23). Aubusson staat bekend om zijn wandtapijten. Sinds het jaar 2009 staat het tapijt op de lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de UNESCO.
De stad kent straatjes met winkels, eetgelegenheden en een uitzichtpunt over de stad.
-> Aubusson ligt per auto binnen een uur van Suberge vandaan.

Clermont-Ferrand
De hoofdstad van ons departement Puy-de-Dôme (63). Een grote stad met een kathedraal de ”Notre-Dame-de-l’Assomption”, uit het jaar 1902. De kathedraal is gevormd uit lavasteen, zwart, afkomstig uit het omliggende vulkanisme.
De stad is om de architectuur, de winkels en eetgelegenheden de moeite waard om te bezichtigen.
-> Clermont-Ferrand ligt per auto ruim een uur bij ”Suberge” vandaan. De route is binnendoor en men rijdt door de vulkaanreeks de ”Chaîne des Puys” heen. Men rijdt tot 1000 meter hoogte om aan de andere kant van de vulkaanreeks te komen, waar direct aan de voet de stad Clermont-Ferrand ligt.

Montluçon
Een stad in het naastgelegen departement Allier (03). Een stad met twee kanten: een moderne winkelstraat, een oud centrum met schilderachtige straatjes, oude huisjes en eetgelegenheden.
-> Montluçon ligt ongeveer 45 minuten autorijden bij Suberge vandaan.

Moulins
De hoofdstad van het departement Allier. Moulins heeft zijn naam vermoedelijk te danken aan de molens die er in het verleden zijn geweest. De kathedraal ”Notre-Dame” heeft prachtige ramen met gebrandschilderd glas uit de 15e en 16e eeuw. Het oude historische centrum heeft eetgelegenheden en winkels.
-> Moulins ligt op ongeveer een kleine anderhalf uur autorijden van Suberge vandaan.

Vichy
Een stad in het departement Allier. Vichy heeft zijn naam te danken vanwege de naastgelegen rivier ”Vichy”. Het heeft diverse thermale baden. Men kan met een lege fles naar de ”Hall des Sources” gaan. Daar kan water geproefd worden uit verschillende bronnen met een heilzame werking.
De stad kent verder winkels, eetgelegenheden, en een mooie architectuur uit de tijd van Napoleon.
-> Vichy ligt net als Moulins op ongeveer een kleine anderhalf uur autorijden van Suberge vandaan.

Verder

Stadjes en dorpjes rond een half uur autorijden bij Suberge vandaan zijn o.a.: Marcillat-en-Combraille (03): museum ”Maison de la Combraille”, Auzances (23): ”levendig” dorpje, Evaux-Les-Bains (23): enkele artisanale winkeltjes, Chambon-sur-Voueize (23): grote abdijkerk, Saint-Éloy-les-Mines (63): o.a. een Lidl supermarkt.

Autorijden
De grotere attracties, bijvoorbeeld het bezichtigen van steden zijn vaak buiten de Combrailles. Dit houdt in dat de afstanden wat groter zijn.
Wij hebben zelf ondervonden dat dit zeker geen straf is. Dit omdat de wegen prima te rijden zijn, de wegen binnendoor zijn (zonder tol) en men dus veel meekrijgt van de omgeving. Tevens maakt dit gebied het daardoor erg geschikt om ook te toeren met de cabrio!

Natuur en sport

Vulkanen
Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne
Het vulkaangebied, onderdeel van het centraal massief is echt een must om bezocht te hebben. Het is geschikt voor bijvoorbeeld flora en fauna liefhebbers, grote en kleine wandelaars, moutenbikers, paragliders en wintersporters.
Aangezien het centraal massief erg uitgestrekt is bevinden zich in de volgende twee alinea’s de eye-catchers in de omgeving van Suberge.

”Chaîne des Puys”
Bestaat uit 80 vulkanen en koepelkraters in een band over een lengte van 35 kilometer. Ideaal om bijvoorbeeld te wandelen, paragliden etc.
Beroemde vulkaan: Puy-de-Dôme van 1465 meter hoog. Een adembenemend uitzicht op de top. Er rijden treintjes de top op en de top af.
-> Chaîne des Puys ligt ongeveer een uur autorijden van Suberge vandaan.

”Monts Dore’
Puy de Sancy is de hoogste bergtop van het centraal massief, 1886 meter hoog en het hoogste punt van de Monts Dore een oude, geërodeerde vulkaan.
In de zomer is het een prachtig wandelgebied en kan men meren bezichtigen in kraters van vulkanen. In de winter is het een wintersportgebied.
O.a. Mont-Dore en La Bourboule zijn plaatsjes die met toeristische winkeltjes en eetgelegenheden een bezoek waard zijn.
-> Monts Dore ligt binnen anderhalf uur autorijden bij Suberge vandaan, eveneens de plaatsjes Mont-Dore en La Bourboule.

Thermische baden ”kuuroorden”ontspanning/gezondheidsverbetering
Door het opborrelen van water uit de bronnen via de rijke vulkanische bodem krijgt het water een heilzame werking. Dit wordt voor uiteenlopende therapieën gebruikt. Ook is men vaak zonder therapie te gast om te genieten, voor bijvoorbeeld een arrangement.
Kuuroorden in meestal prachtige nostalgische badhuizen zijn o.a. te vinden in:
Vichy (Allier) (03): gericht op spijsvertering en reumatische aandoeningen.
Neris-les-Bains* (03): o.a. gericht op stress en zenuwaandoeningen.
Evaux-les-Bains* (23): o.a. gericht op gynaecologie, reumatische aandoeningen en aandoeningen binnen het bloedstelsel.
Châtel-Guyon (63): gericht op de maag en darmen.
Mont-Dore (63): gericht op de luchtwegen en reumatische aandoeningen.
La Bourboule (63): gericht op de luchtwegen.
Chamalières (63): gericht op pijnverlichting.
-> *Neris-les-Bains ligt vrij dichtbij Suberge, op ruim een half uur autorijden.
-> *Evaux-les-Bains ligt vrij dichtbij Suberge, binnen een half uur autorijden.

Kanoën
Bijvoorbeeld aan de rivier de Sioule zijn verschillende mogelijkheden om te kanoën. Genieten van de natuur, sportief bezig zijn, verkoelend bij warm weer etc., etc.
-> Deze activiteit ligt vrij dichtbij, op ruim een half uur autorijden.

Brocantes en markten

In het voor en na seizoen kan men elk weekend wel een brocante en/of markt bezoeken. In het hoogseizoen zijn er zelfs meerdere keren per week brocantes en markten.
Veel stadjes en dorpjes hebben ook op een vaste dag een reguliere weekmarkt. Zij bieden bijvoorbeeld verse- en artisanale producten aan.
Wij brengen u op de hoogte van deze activiteiten met onze folder.

Attractieparken

Paleopolis, Vulcania, Volcan de Lemptégy etc. zijn parken binnen een uur autorijden bij Suberge vandaan. De parken zijn kinderparken of parken ook op kinderen gericht.

Dichtstbijzijnde basisvoorzieningen

Plaatsje Pionsat (±11 km – binnen 15 minuten autorijden bij Suberge vandaan)
– Supermarkt met tankstation
– Bakker
– Slager
– Huisarts
– Apotheek
– Tandarts
– Opticien
– Bank
– Autogarage

Het spotten van bijvoorbeeld vogels, en het bezichtigen van de sterrenhemel is goed mogelijk bij ons!

Schuiven naar boven
DutchEnglishFrenchGermanItalianSpanish