Moestuin ”Potager”

Elk jaar, vanaf maart, benutten wij onze serre voor het opkweken van groente en fruit. Dit hebben wij nu voor het derde seizoen gedaan. Vanaf het eerste seizoen ging het eigenlijk al meteen goed en aten we veel uit onze moestuin.
De eerste keer was logisch nadenken, maar wat doen én bronnen raadplegen. Zo kwamen wij erachter dat het belangrijk is wat je uiteindelijk naast elkaar zet in de grond, omdat sommige planten elkaar kunnen verzwakken.
De opbrengst was de eerste keer zo goed, dat naast het weggeven we ook besloten om een deel te verkopen op een markt. Binnen 1,5 uur was alles verkocht. Een leuke ervaring en blije Fransen!
Seizoen twee leek dus een makkie te worden… maar die eindeloze droogte belemmerde de groei flink van de opgekweekte planten in de volle grond. Benno bedacht om de planten niet teveel te verwennen met water, om ”luiheid van de plant” te voorkomen. Dit werkte aardig! De groei zette door en de oogst was nog best redelijk. Dit ging bijvoorbeeld niet op voor de rucola. Met teveel zon en te weinig water werd het onwijs bitter. Oh en de courgette plant… die blijft maar produceren én als je even niet oplet groeien ze door en worden ze wel een meter lang. De smaak wordt dan wel veel matiger. Al kun je er altijd nog soep van maken. Sowieso is dat handig, omdat eindeloze voorraad niet kan i.v.m. bederf natuurlijk.
In seizoen twee hadden we uien en preien gezaaid. Alle andere planten groeiden flink tijdens het opkweken in de serre, behalve de uien en preien. En de preien mochten pas met een dikte van een potlood de volle grond in. In mei was het nog geen kwart potlood… We besloten ze naar buiten te doen in potten, op een beschutte plek en maar te wachten wat er zou gebeuren. Uiteindelijk een jaar later, na de zachte winter begonnen ze ineens enorm te groeien. De potlooddikte werd ruim behaald en we hebben de preien en ook de uien alsnog in de tuin gezet. Nu dus afwachten!
Na het lezen op het internet kwamen we erachter dat preien en uien er een jaar langer over doen en dit dus volkomen normaal is. Die zachte winter hielp vast een handje.
Er zijn meer planten die niet meteen een opbrengst geven. Dit geldt bijvoorbeeld voor de aardbeienplant. De plant heeft na zo’n drie jaar zijn toppunt ook weer bereikt en gaat minder aardbeien geven of stopt zelfs helemaal. Gelukkig plant de aardbei zich snel voort. Kortom we blijven leren en proberen.
En wie weet zien we je een keer ”mee-eten” of meegenieten bij ons!?

Schuiven naar boven
DutchEnglishFrenchGermanItalianSpanish