De vogels zien ons schapenras wel zitten én hoe is het nu met de dieren?

In de blog ”Eten als tijgers: de lammetjes komen eraan!” was al te lezen dat ons Wiltshire Horn schaap, een Engels ras, zelf ruiend is. De vogeltjes hebben dit ook in de gaten en bouwen met het losgelaten wol uit de binnen verblijven en buiten, wat op het gras gevallen is, nestjes!
Grappig hè?
Dat zal vast uitstekend materiaal zijn: isoleert tegen de kou, het vet wat in de wol zit houdt nattigheid buiten… Wij hebben o.a. de putter en de zwarte roodstaart gebruik zien maken van de wol.

Eind april hebben wij alweer het laatste lammetje mogen verwelkomen. Twee van de ruim 50 lammetjes die bij ons geboren zijn, zijn fleslammetjes. Doordat moederschaap het drinken niet altijd toeliet en mogelijk ook te weinig melk had, krijgen broer en zus tot op de dag van vandaag nog altijd één flesje samen. We begonnen met twee flesjes per dag per lam, maar doordat ze ook brok en gras zijn gaan eten en af en toe bij mama wat melk krijgen, hebben we dit afgebouwd.
Overigens zijn deze twee lammetjes een kruising met het Franse Berrichon du Cher ras. Deze kruising leek ons het proberen waard, gezien de Wiltshire zelf ruiend is en de Berrichon zich nog beter verleend voor het vlees.
Dat betekend wel dat moederschaap een vacht heeft die niet zelf ruiend is en daarom hebben we haar en nog drie Berrichon schapen geschoren.
Het wol is weinig waard en doen we normaal gesproken niets mee. Nu hebben we het weggebracht naar mensen die het voor ons gaan spinnen. Wij zijn benieuwd naar het resultaat!

Wisten jullie trouwens dat de zuivere Wiltshire Horn lammetjes met horentjes geboren worden? Wel is de dikte van de horens bij een mannetje vanaf het begin duidelijker zichtbaar dan bij het vrouwtje. Op de onderste foto is het verschil in hoorndikte te zien. Op de laatste foto is te zien hoe horens zich uiteindelijk ontwikkelen bij de rammen. Flink dus!

Schuiven naar boven
DutchEnglishFrenchGermanItalianSpanish