De eerste lammetjes!

Zo teder! De eerste negen lammetjes zijn er, maar nog niet van onze Wiltshire Horns. We hebben sinds kort ook de Franse Texelaar.
Het ging ineens heel snel! Al ging het niet helemaal van zijn leien dakje: opstartproblemen en dus bijvoeren met een flesje… de minder mooie kant van het werk. Met een flesje bijvoeren is dan wel weer heel schattig om te doen.
Gelukkig dartelt het lammetje met opstartproblemen nu vrolijk rond, net als haar broertje. Ik neem jullie met foto’s en uitleg mee naar de eerste momenten voor ons.

Het mannetje stond en ging opzoek naar de uier en werd onderweg nog even door mama gewassen. Het vrouwtje bleef liggen en begon alert met mekkeren naar aandacht, maar ging vervolgens alleen maar dommelen.
We besloten het vrouwtje te voeden met biest (de eerste melk uit de uier). Na de derde keer snapte ze de bedoeling en kwam tot leven. Gelukkig liet moederschaap dit toe.
Vervolgens werd er heerlijk en zelfstandig gedronken bij mama.
Er is één ingreep die zich bij elk lam herhaalt en dat is ter preventie de navelstreng ontsmetten, direct na de geboorte. Dit gebeurd met jodium. Er kunnen namelijk ziektes via de navelstreng het lichaam binnendringen. Vervolgens droogt de navelstreng in en valt pas na maanden eraf.
Na een aantal uur lagen beide kleintjes heerlijk te slapen. Het gaat nog altijd super goed!

Kom je van de zomer kijken hoe o.a. deze lammetjes dartelen in de wei?

Hieronder volgt nog een filmpje van de eerste momenten!

De eerste lammetjes zijn geboren!

https://www.suberge.nl/de-eerste-lammetjes-zijn-er/ -> Klik de link aan en zie hoe het de eerste uren van de eerste lammetjes is vergaan op onze website!

Geplaatst door Suberge op Dinsdag 4 februari 2020
Schuiven naar boven
DutchEnglishFrenchGermanItalianSpanish